Změny v povinném ručení, které se týkají i elektrokoloběžek?

Svět pojištění vozidel prochází významnými změnami a nezbytnou součástí je být stále v obraze. Od 1. dubna 2024 vstoupily v platnost klíčové změny v povinném ručení, které ovlivňují nejen tradiční vozidla, ale také rozšiřují spektrum i na nově populární prostředky mobility, jako jsou elektrokoloběžky. V tomto článku Vám přiblížíme ty nejdůležitější novinky!

Povinné ručení pro elektrokoloběžky

S rostoucí popularitou elektrokoloběžek se mění i pravidla pojištění povinného ručení. Nově jsou pod povinné ručení zahrnuta vozidla s určitými specifikami.

Povinné ručení se rozšiřuje o motorová vozidla jejichž:

  • Maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km
  • Maximální rychlost je vyšší než 14 km/h, pokud jeho hmotnost je větší než 25 kg
  • platí i pro přípojná vozidla

Pro jaká konkrétní vozidla to platí?

  • Rychlejší elektrokoloběžky
  • Zahradní traktůrky
  • Zemědělské malotraktůrky
  • Motorová golfová vozítka
  • Jednokolka, dvojkolka, trojkolka

Navýšení limitů

Evropská unie rozhodla o navýšení minimálních limitů pojistného plnění z 35 milionů na 50 milionů korun. To znamená, že v případě škody může pojišťovna pokrýt větší finanční nároky, které by mohly vzniknout. Přesto naši obchodníci doporučují nastavit vyšší limit, a to ideálně nad 100 milionů korun, pro lepší krytí.

Proč nastavit limit nad 100 milionů korun?
Představte si situaci, kdy se ocitnete v hustém městském provozu a nešťastnou náhodou způsobíte kolizi, která vyústí v karambol několika vozidel a zranění lidí. Nejenže musí být pokryta škoda na vozidlech, ale také náklady na léčbu a kompenzace pro zraněné. Když k tomu připočítáme potenciální soudní spory a odškodnění za trvalé následky, může celková suma rychle přesáhnout desítky milionů korun.

Máte-li limit pojistného plnění na úrovni základního 50 milionů korun, může se stát, že po vyčerpání této částky budete muset zbytek škody hradit z vlastních zdrojů. V případě extrémních škod to může ohrozit Vaše osobní finance nebo dokonce vést k bankrotu.

Nastavení limitu pojistného plnění na 100 milionů korun a výše Ví, poskytne větší bezpečný polštář, který vám pomůže ochránit Vaše osobní majetky v případě nejhoršího scénáře. To Vám poskytne klid a jistotu, že Vaše pojistka pokryje i mimořádně vysoké nároky na odškodnění, aniž byste museli čelit finančním obtížím.

Změna osoby odpovědné za povinné ručení

Změna v zákoně přináší novou odpovědnost za sjednání povinného ručení z vlastníka na provozovatele vozidel. To má zásadní význam pro osoby, jejichž vozidla jsou na leasing nebo využívají jiné formy financování, kdy je vlastníkem vozidla úvěrová společnost a vy jste zapsáni v kolonce “provozovatel”. Pokud tedy, jako provozovatel, nesjednáte povinné ručení na vozidlo, očekávejte výzvu s vyčíslenou výší příspěvku do garančního fondu.

Konec papírové zelené karty?

Ano! S digitalizací procesů již nebude nutné mít u sebe zelenou kartu. Od 1. října 2024 bude veškerá kontrola prováděna elektronicky, policisté při kontrole použijí online evidenci. V případě, že plánujete vyrazit do zahraničí, tak si zelenou kartu přibalte, abyste předešli nepříjemným situacím.

Nechte aktualizaci a kontrolu Vašich smluv na nás!

Svět pojištění vozidel prochází vývojem a je důležité držet krok s neustále se měnícími pravidly. Nové změny v povinném ručení přinášejí moderní pohled na mobilitu a odpovědnost. Pokud si nejste jisti, zda a jak se Vás tyto změny dotknout, neváhejte se obrátit na naše odborníky. Jsme tady, abychom Vám pomohli s pochopením nových pravidel a zvolením správného pojištění pro Vaše potřeby.Kontaktujte nás pro bezplatnou konzultaci nebo kompletní audit Vašeho pojištění a zajistěte si klidnou jízdu do budoucna.

Konzultace zdarma na jedné z poboček - Klikni zde!

Kompletní audit pojištění zdarma - Klikni zde!

Kliknutím na tlačítko "Přijmout vše" souhlasíte s ukládáním souborů cookie do vašeho prohlížeče za účelem zlepšení pohybu na webu, analýzy používání webu a pomoci při našich marketingových aktivitách. Pokud chcete povolit pouze vybrané soubory cookie, tuto možnost najdete v "Nastavení".